Hygiena výživy a předmětů běžného užívání
Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání sleduje, usměrňuje a kontroluje plnění povinností stanovených přímo použitelnými předpisy Evropských společenství, zákonem č. 258/2000 Sb. a dalšími právními předpisy k ochraně zdraví při poskytování stravovacích služeb a ke zjištění příčin vzniku a k zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin a dále nad povinnostmi výrobce, dovozce a distributora předmětů běžného užívání (dále jen PBU).
V dozorované oblasti hodnotí zdravotní rizika, k jejich odstranění či zmírnění stanovuje a prosazuje preventivní nebo represivní opatření.
Nebezpečné výrobky
- Předměty a materiály přicházející do styku s potravinami
- Hračky
- Kosmetické přípravky
- Elektronické cigarety, náplně do nich a bylinné výrobky určené ke kouření
- Výrobky pro děti do 3 let
Úkoly odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání:
- řídí, plánuje, organizuje a provádí SZD nad potravinami podle předpisů Evropských společenství a zákona č. 110/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů,
- řídí, plánuje, organizuje a provádí SZD v oblasti předmětů běžného užívání a nad potravinami a pokrmy podle předpisů Evropských společenství a zákona č. 258/2000 Sb.,
- plní povinnosti dotčeného orgánu v řízeních vedených podle zvláštních právních předpisů,
- připravuje podklady pro rozhodnutí orgánu ochrany veřejného zdraví na úseku činností epidemiologicky závažných při výrobě a při uvádění potravin do oběhu a ve stravovacích službách,
- připravuje podklady pro rozhodnutí orgánu ochrany veřejného zdraví na úseku činností epidemiologicky závažných při výrobě kosmetických prostředků,
- podílí se na šetření alimentárních nákaz v provozovnách, ve kterých se vykonávají činnosti epidemiologicky závažné při výrobě a při uvádění potravin do oběhu, s výjimkou přepravy a skladování balených potravin, a ve stravovacích službách a navrhuje příslušná opatření k zamezení jejich šíření,
- zajišťuje provedení opatření a úkolů hlavního hygienika ČR na úseku potravin, pokrmů a předmětů běžného užívání,
- provádí šetření v provozovnách společného stravování a činí opatření na základě hlášení v systému rychlého varování o výskytu nebezpečných potravin v tržní síti států EU,
- provádí šetření v tržní síti a činí opatření při výskytu nebezpečných výrobků vyhlášených hlavním hygienikem ČR a na základě hlášení v systému rychlého varování o výskytu nebezpečných PBU v tržní síti států EU,
- prověřuje znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví u fyzických osob vykonávajících činnost epidemiologicky závažnou dle § 19 odst. 3 zákona č. 258/2000 Sb.,
- ověřuje rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub podle vyhlášky č. 475/2002 Sb.,
- posuzuje a vypracovává podklady k vydání rozhodnutí, povolení, osvědčení a jiných opatření orgánu ochrany veřejného zdraví nebo je v rozsahu stanovených kompetencí vydává,
- rozhoduje o přestupcích,
- řeší podněty obyvatel, orgánů státní správy a samosprávy v oblasti hygieny výživy a předmětů běžného užívání,
- spolupracuje se správními orgány a orgány samosprávy při tvorbě zdravotní politiky regionu, provádí hodnocení zdravotních rizik,
- spolupracuje s ostatními odbory a odděleními KHS, poskytuje konzultace a stanoviska ze svého oboru.
Dokumenty ke stažení
- PBU - Formulář oznámení výroby nebo dovozu FCM
- PBU - Doporučení Krajské hygienické stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci, jak se vyvarovat
- PBU - Základní legislativa oblasti PBU
- HV - Náležitosti podání žádosti o stanovisko KHS k nově zřizované potravinářské provozovně
- HV - Vliv metylalkoholu na zdraví
- HV - Přihláška k vykonání zkoušky ze znalostí hub