Kontroly točených zmrzlin a provozoven v „rekreačních oblastech“

Stejně jako každý rok i letos, byť vlivem okolností o něco později, jsme zaměřili svoji pozornost mj. na  ověření úrovně poskytovaných stravovacích služeb v provozovnách umístěných v rekreačních oblastech (např. na místech využívaných ke koupání – koupaliště, okolí řek a přírodní vodní plochy; v turisticky navštěvovaných lokalitách, v okolí turistických tras), a to ve stálých či sezónních stáncích, stáncích se zmrzlinou. V období od 1. 6. 2020 jsme zatím provedli celkem 67 takto cílených kontrol.

„Nedodržení hygienických požadavků v kombinaci s teplým počasím a velkou kumulací návštěvníků představuje zvýšené riziko vzniku a šíření alimentárního onemocnění nejčastěji např. salmonelózy či kampylobakteriózy. Při výběru stánku se zmrzlinou či občerstvením bychom se měli zaměřit především na čistotu, a to jak samotného prostředí stánku, tak personálu. Neměli bychom navštěvovat  na první pohled podezřele vypadající stánky a měli bychom se vyvarovat koupě potravin, které již na první pohled nevypadají čerstvě“,  říká  MVDr. Klára Hrábková, vedoucí odd. hygieny výživy KHS LK.

Celý text zde.

This entry was posted in Aktuality. Bookmark the permalink.