Stejně jako každý rok i letos, byť vlivem okolností o něco později, jsme zaměřili svoji pozornost mj. na ověření úrovně poskytovaných stravovacích služeb v provozovnách umístěných v rekreačních oblastech (např. na místech využívaných ke koupání – koupaliště, okolí řek a přírodní vodní plochy; v turisticky navštěvovaných lokalitách, v okolí turistických tras), a to ve stálých či sezónních stáncích, stáncích se zmrzlinou. V období od 1. 6. 2020 jsme zatím provedli celkem 67 takto cílených kontrol.
„Nedodržení hygienických požadavků v kombinaci s teplým počasím a velkou kumulací návštěvníků představuje zvýšené riziko vzniku a šíření alimentárního onemocnění nejčastěji např. salmonelózy či kampylobakteriózy. Při výběru stánku se zmrzlinou či občerstvením bychom se měli zaměřit především na čistotu, a to jak samotného prostředí stánku, tak personálu. Neměli bychom navštěvovat na první pohled podezřele vypadající stánky a měli bychom se vyvarovat koupě potravin, které již na první pohled nevypadají čerstvě“, říká MVDr. Klára Hrábková, vedoucí odd. hygieny výživy KHS LK.
Celý text zde.